Motor accu

Wij leveren accu’s voor alle motoren, natuurlijk ook voor BWM, Honda, Kawasaki en Yamaha. Je kunt bij ons terecht voor goedkope accu’s maar ook voor high-end gel of lithium accu’s van Varta of Centurion.

Weet je niet welke accu je voor je motor nodig hebt? Neem dan contact met ons op of vul rechts het formulier in en we bellen of mailen je z.s.m. terug om met jou de mogelijkheden te bespreken!

Waarom een acculader?

Denk ook aan het onderhouid van uw accu. Gebruik daarvoor een acculader. Het gebruik van een goede acculader wordt vaak onderschat.

Klik hier voor onze acculaders.


Informatie over motor accu’s:

Conventionele (navulbare) accu’s:
Deze dienen gevuld te worden met accuzuur. Zorg er voor dat de opening voor de ontgassing vrij is (verwijder het dopje of snijd het buisje af). Voor het vullen verwijder je de doppen en vul je de individuele cellen met behulp van het bijgeleverde slangetje tot het MAX niveau bereikt is. Laat een accu na het vullen minimaal 30 minuten geopend staan en vul indien nodig opnieuw bij tot het MAX niveau. Sluit de accu af door de doppen flink aan te draaien. Gebruik altijd beschermende handschoenen en een bril. Mocht je onverhoopt accuzuur spillen, verdun dit dan met veel water. Absoluut contact met huid en ogen vermijden. Laad de nieuwe accu gedurende 15 tot 20 uur alvorens deze in de motor te installeren en te gebruiken. Indien dit verzuimd wordt, dan gaat dit ten koste van de levensduur van de accu.
Mocht de inhoud van de accucellen te laag zijn, dan kunnen deze bijgevuld worden met gedemineraliseerd  water. Geadviseerd wordt om regelmatig het zuurniveau te controleren en indien de motorfiets voor langere tijd niet gebruikt wordt, de accu aan een druppellader zoals de Optimate aan te sluiten. De droge accu’s worden geleverd zonder accuzuur. Deze dien je er bij te bestellen. In de webshop wordt bij de accu de accuzuurfles en ook gedemineraliseerd water als suggestie getoond.

Onderhoudsvrije accu’s: 
Deze worden geleverd met bijbehorend zuurpakket. Gebruik altijd beschermende handschoenen en een bril. Mocht je onverhoopt accuzuur spillen, verdun dit dan met veel water. Absoluut contact met huid en ogen vermijden. Verwijder de strip die de accu hermetisch afsluit. Verwijder de dopjes die het accupakket afsluit niet en druk ze ook niet door.  Plaats het zuurpakket gewoon omgekeerd in de accu en duw stevig naar beneden, zodat de afsluiting doorbroken wordt.  Het zuur vloeit in de cellen en bubbels komen boven. Verwijder of kantel het zuurpakket niet alvorens het volledig leeg gelopen is. Neem het dan pas uit de accu en zorg voor een veilige afvoer van het afval. Voeg nooit extra water of zuur toe.  Laat een accu na het vullen minimaal 30 minuten geopend staan en plaats dan de verzegelende strip met doppen voor een hermetische  sluiting. Deze strip mag nooit meer verwijderd worden. Verwijder eventuele zuurresten.
Vervolgens dient de accu opgeladen te worden. Gedurende de levensduur van de accu is navullen niet nodig. Wordt de motor echter voor langere tijd niet gebruikt, gebruik dan een accudruppellader zoals de Optimate om de accuspanning vast te houden. Onderhoudsvrije accu’s hebben de eigenschap om langer dan conventionele accu’s de laadspanning vast te houden.

Gelaccu’s:
Een gelaccu is een gesloten accu die op de fabriek gevuld en gesloten is. Na aanschaf dient ook een gelaccu opgeladen te worden, alvorens deze geïnstalleerd wordt. Wordt de motor voor langere tijd niet gebruik, gebruik dan een accudruppellader zoals de optimate om de laadspanning vast te houden. Voordeel van een gelaccu is dat deze op zijn kant gemonteerd kan worden en niet kan lekken.

Ontkoppelen / aankoppelen van een accu
Schakel alle elektrische verbruikers uit. Koppel eerst de (-) pool af, dan pas de (+) pool. Reinig het accuplateau en de poolklemmen. Monteer de klemmen op vetvrije polen en vet vervolgens beide polen in met accuvet of vaseline om ze te beschermen tegen roest. Zet de nieuwe accu veilig vast. Koppel dan eerst de (+) pool aan en dan pas de (-) pool. Kijk na of de klemmen goed vast zitten en dat het deksel de accupolen niet raakt bij het sluiten.

Onderhoud
Goed onderhoud kan de levensduur van een accu verlengen. Wanneer de motor gedurende een lange tijd niet gebruikt wordt, is het nuttig maandelijks de accuspanning te controleren. Nog beter is het om de accu aan een druppellader te hangen. Die zorgt er voor dat de spanning op niveau blijft. Onderhoudsvrije accu’s en gelaccu’s zijn gesloten. Verwijder hier nooit de doppen die de accu verzegelen. Bij conventionele accu’s moet het zuurniveau gecontroleerd worden. Indien het niveau te laag is, dan moet dit aangevuld worden met gedemineraliseerd water tot het MAX niveau. Vul nooit bij met accuzuur of andere additieven.

Laden
Volg de gebruiksaanwijzing van het laadtoestel. Wanneer de accu heet wordt, onderbreek dan het laadproces. Het laden met een niet-druppellader mag nooit langer dan 24 uur duren. Laat de accu ten minste 12 uur na het laden rusten en vermijd vonken na het laden, omdat in dit stadium explosieve gassen ontstaan.

De prijs van uw accu willen weten?

Bel 026-3611425 of mail ons of vul onderstaand formulier in.